Ziraat Bankasından Açık Arttırma ile Taşınmaz veya Araç Satın Almak.

 Ziraat Bankası gerek alacakları karşılığı gerekse gayrimenkul yatırım ortaklığı ile bir şekilde araçlar ve taşınmazlar elde etmektedir. 

Bu taşınmaz ve araçları bir platformda listeleyerek açık arttırma usulü ile satmaktadır. 

Bu yazımda Ziraat Bankasından açık arttırma ile nasıl araç veya gayrümenkül alınır, ihalesine nasıl katılınır onu anlatacağım. 

Öncelikle aşağıda verdiğim linke tıklayarak satılık araç ve gayrimenkulleri listeleyebilirsiniz. 

https://www.ziraatbank.com.tr

 
Açılan web sayfasında solda görünen hızlı arama ekranından istediğimiz kriterlere göre arama yapabiliriz.
En son istediğimiz taşınmazı veya taşıtı bulduktan sonra ihalesine katılmak istersek. Bize taşınmazın teminat tutarı ve ilan numarası gerekecek. 




Ekran da göründüğü gibi teklif vermek istediğimiz taşınmazı seçtikten sonra ilan numarası ile birlikte teminat tutarını yatırmak üzere herhangi bir ziraat bankası şubesine gitmeniz gerekmekte. Şubeye gidip teminatı yatırdıktan sonra size bir elektronik satış sözleşmesi imzalatıp gönderecekler. 
Daha sonra sistem size sms yolu ile geçici şifre gönderecek. Siz geçici şifrenizle sisteme girdikten sonra sadece teminatını yatırdığınız ilana teklif verebileceksiniz. Teklif verdikten sonra sistem geri saymaya başlayacak. Normalde ilk teklif gelene kadar geri sayım olmaz. İlk teklif geldikten sonra geri sayım başlar. Bu genelde 7 gün sürer. Ta ki son 30 dakikaya kadar geri sayım düzenli olarak ilerler. 

Son 30 dakika içerisinde yeni bir teklif gelirse süre 30 dakika daha uzar. Son 30 dakika içerisinde hiç teklif gelmeyene kadar süre uzar. Ve son 30 dakika içerisinde hiç yeni teklif gelmezse satış tamamlanır. ve en yüksek teklifi veren satın almaya hak kazanmış olur. 

Daha sonra bankanın ilgili birimi satışı inceleyip onay verirse satın alabilirsiniz demektir. Banka açık arttırmayı kazandığınızda size satışı yapacağını garanti etmiyor. Ama genelde satıyor. 

Artık almaya hak kazandınız diyelim.  Ödeme için bir kaç yöntem var. 

Birincisi paranızı peşin götürüp ödemenizi yapıp taşınmazınızı alabilirsiniz. 
Bir diğer ödeme yöntemide bankadan kredi çekebilirsiniz. Ziraat bankasından veya başka bir bankadan kredi çekip tüm bedeli ödeyip, yine peşin almış sayılarak taşınmazınızın tapusunu alabilirsiniz. 

Bir diğer yöntem de hiç kredi çekmeden ihalede teklif ettiğiniz bedelin %25 ini peşin verip geri kalanını banka ile birlikte belirlediğiniz belirli bir taksit oranına bölerek taksitle ödeyebilirsiniz. Bu durumda son taksitiniz ödenene kadar tapunuzu alamazsınız. Ve taşınmaz üzerinde değer azaltacak veya arttıracak bir şey yapamazsınız. 


Genelde taşınmaz alınan durumlardan bahsettik. Ama taşıt alırken de aynı durumlar söz konusu. Taşınmaz aldığınızda tapu masraflarını banka ile ortaklaşa ödersiniz. Taşıt alırken noter masraflarını alıcı olarak siz ödersiniz. 

Ve her iki durumda da banka satılan malı bu hali ile görüp her kusurunu bilerek aldığınızı varsayar. Yani araç aldınız ve bozuk çıktı. Veya kendi hazırladıkları ekspertiz raporundan farklı bir durum çıktı diyelim. Banka bu durum beni ilgilendirmez diyor. Teklif verdiğin anda malı gördüğünü gerekli araştırmaları yapıp bu hali ile kabul ettiğinizi varsayıyor. 

Bir can sıkıcı durumda eğer bir taşınmaz aldınız ve taşınmazın içerisinde bir işgalci varsa ben karışmam diyor. Bir taşınmaz aldığınızda eğer içindeki işgalci iyi niyetle terk etmezse birde onu çıkartmak için tekrardan bir mahkeme masrafınız olacak bilginize. 

Aklınıza takılan konular için alta yorum yaparak sorunuza cevap alabilirsiniz. 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhaleyi ben kazanırsam, geri kalan ücreti ne zaman yatırmalıyım.

İhalede satılan taşınmazların KDV si Nasıl Hesaplanır?

İhaleyi Ben Kazandım. Şimdi Ne Yapacağım?

Muhammen Bedel Nedir? Nasıl Hesalanır? Ne İşe Yarar?

UYAP İhalelerinde Yanlış Teklif Verirsem Ne Olur?

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *