UYAP İhalelerinde Yanlış Teklif Verirsem Ne Olur?

İhalelere yanlış teklif verirsem ne olur? 
UYAP ihalelerinde karşımıza sık çıkan sorunlardan birtaneside online teklif verirken yanlışlıkla bir rakam fazla yazarak ihale bedelinin veya verilmek istenen teklifin çok üstünde bir teklif vermektir.
Online teklif fiziki ortamda söylediğiniz teklifle aynıdır. Fiziki ortamda sözlü olarak verdiğiniz teklifi nasıl ki değiştiremezseniz. Online ortamda verdiğiniz teklifide değiştiremezsiniz.
O yüzden online ortamda teklif verirken çok dikkatli olmak gerekir.
Sistem sizi doğru teklif verdiğinizden emin olmak için iki defa uyarır. Ama genelde son dakika verilen tekliflerde olayın heyecanı ve zamanın darlığından yanlış teklif verilebilir. 
Diyelim ki yanlış teklif verdiniz ne yapmalısınız veya bunun size yaptırımları nelerdir.
Öncelikle yanlış teklif verdiğinizde bu teklifinizi iptal etmeniz veya vazgeçtim demeniz mümkün değil. Teklifinizin geçersiz olabilmesi için bir kişinin sizden daha yüksek teklif vermesi gerekir. Ama siz yanlışlıkla 200bin TL teklif verecekken bir sıfır fazla atıp 2 milyon teklif verirseniz. Sizin üstünüzde bir teklif olmayacaktır. Ve satılan mal size ihale edilecektir. 
 Teklifi iptan etme gibi bir şansınız da olmadığı için bu saatten sonra satışın iptali için dava açmanız gerekecektir.
Bu yüzden öncelikle konusunda uzman bir avukat bulmanız gerekecek. Bulamadığımız durumlarda bana ulaşırsanız sizi bir avukata yönlendirebilirim veya öneririm. 
Satışı yapan birime bir dilekçe verip yanlış teklif vereiğinizi belirtmeniz gerekecek ve daha sonrasında satışın iptal olması için dava açılması gerekecek. Bu aşamalarda avukatınız size  yardımcı olacaktır.

Diyelim ki dava açmadınız ve mal size ihale edildi ve siz kalan tutarı ödemediniz. Ne gibi yaptırımları olur.

Öncelikle teminatınız yanar ve satış masrafları ve kalan tutar olursa alacaklılara dağıtılmak üzere gelir kaydedilir. Yani yatırdığınız teminatı geri iade alamassınız.  Bu buz dağının görünen yüzü. Yani anlayacağınız gibi küçük kısmı. Daha sonra taşınmaz yeniden satışa çıkar, satış tamamlanmadığı için. Ve büyük ihtimal normal değerine yakın satılacağı için, sizden yeni satış tutarı ile aradaki fark sizden talep edilir. Ve mahkeme kararı olmaksızın direkt olarak icra takibi ile sizden aradaki farkı alma hakkı vardır. 

Örnekle anlatmak gerekirse 100.000 TL teklif verecekken bir sıfır fazla atarak  1.000.000 TL teklif vermiş olun. Ve bu ihale için 10.000 TL de teminat yatırmış olun. Ve bu şartlarda taşınmaz size ihale edilir. 

Siz 1 milyon TL yi ödemeyeceksiniz için. Öncelikle ödediğiniz 10 bin TL lık teminatının yanar. Ve ürün tekrardan satışa çıkartılır. Ve çıkan yeni satışta da ürün 150 bin TL`ye satılırsa. Sizden aradaki 850 bin TL lık farkı talep ederler. Ve icra yoluyla tahsil ederler. 

Bu sebepten online  teklif verirken çok dikkatli olmak gerekir. Hatta son dakikalarda hızlı tekliften kaçınmak gerekir. Bunun içinde otomatik teklif tanımlayarak riski minimize edebilirsin.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhaleyi ben kazanırsam, geri kalan ücreti ne zaman yatırmalıyım.

İhalede satılan taşınmazların KDV si Nasıl Hesaplanır?

İhaleyi Ben Kazandım. Şimdi Ne Yapacağım?

Muhammen Bedel Nedir? Nasıl Hesalanır? Ne İşe Yarar?

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *