Muhammen Bedel Nedir? Nasıl Hesalanır? Ne İşe Yarar?

     Muhammen bedel tahmin edilen veya oranlanan yaklaşık bedel kelime anlamlarını taşımaktadır. 

    Tüm ihalelerde kullanılan muhammen bedelde bu anlamda kullanılır. Bir malın satışında hesaplanan muhammen bedel, o malın tahmini maddi bedelini simgeler. 

    Muhammen bedel nasıl hesaplanır?

    Bu konu genelde tartışma konusu olur. Bilirkişilerin muhammen bedeli yanlış hesaplayacakları korkusu vardır insanlarda. Bu genelde olmaz. Çok nadir durumlarda illaki yanlış yani gerçek bedelinden çok farklı muhammen bedel hesaplanmış olabilir. 

    Bir malın ihale yolu ile satışına karar verildikten sonra, konusunda uzman kişi veya kişiler satışı yapacak birim kurum (bu uyap ihalelerinde mahkeme olur) bilirkişi tayin eder. Ve bu bilirkişi  muhammen bedel için bir rapor düzenleyip. Muhammen bedeli belirler. 

    Bu bedeli belirlerken birçok kriter göz önünde bulundurulur. Örneğin Bir arsanın fiyatını belirlerken sadece belediyedeki rayiş bedeline bakılmaz. O taşınmazın imar durumuna komşu arsaların yakın gelecekte el değiştirip değiştirmediğine. Değiştirdi ise kaç liraya satıldığında. Arsanın olduğu bölgede yaşayan kişilerden tahmini m'2 fiyatı bile alınır. Ve bu bilgiler harmanlanarak ortalama tahmini bir muhammen bedel ortaya çıkar. Ve ihalede yeterli sayıda katılımcı olursa taşınmaz kendi değerini ihalede zaten bulur. 

Muhammen bedel yanlış hesaplanmış olabilir mi ?

Muhammen bedel birazda göreceli olduğu için yanlış hesaplanmış demek çok doğru olmaz. Ama satılacak malın gerçek değerinden çok farklı hesaplanmış olabilir. 

Gerçek değerinden çok düşük hesaplanmışsa ihalede bir şekilde taşınmaz gerçek değerine ulaşabilir. 

Gerçek değerinden çok yüksek hesaplanmışsada ihaleye katılımcı olmayabilir. 

Her iki durumda da ihaleye katılımcıları etkileyen bir durum olduğu için taraflar ihalede iptal isteyebilir. 


Birde şöyle bir durum olur ki son günlerde ülkemizde sıklıkla yaşanmaktadır. Enflasonun çok yüksek olması ve taşıt ve taşınmazların fiyatlarındaki afaki artış muhammen bedellerin çok düşük kalmasına sebep olmaktadir. Muhammen bedel hesaplandıktan ortalama 3-6 ay içerinde malın satışı gerçekleşmetedir. Ülkemizde maalesef bu kadar kısa sürede taşınmaz ve taşıtların fiyatlarında çok ciddi bir artış olabilmektedir. 


Muhammen bedel ne işe yarar? 

Muhammen bedel bir malın maddi değeri ile ilgili bize sadece bilgi verir. İhaleye katılımcılar kendi araştırmalarını yaparken muhammen bedeli genelde göz ardı edip malın o anki satış fiyatını dikkate alırlar. 

Birde ihalenin kaç lira ile satışa başlanması gerektiğini belirler. Genelde ihaleler malın muhammen bedelinin % 50 ile satışa başlar. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhaleyi ben kazanırsam, geri kalan ücreti ne zaman yatırmalıyım.

İhalede satılan taşınmazların KDV si Nasıl Hesaplanır?

İhaleyi Ben Kazandım. Şimdi Ne Yapacağım?

UYAP İhalelerinde Yanlış Teklif Verirsem Ne Olur?

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *