İhaleden Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Sıkça Sorulan Sorular!...

 Soru: 

Fatih bey merhaba,
Sizi yeni keşfettim, keşke daha önce bulabilseymişim sizi, onlarca güzel ihaleyi kaçırmış oldum:(
Değerli vaktinizi ayırıp bir kaç soruma cevap verebilirseniz çok mutlu olurum, ilk defa ihaleye katılacağım ve endişeliyim açıkçası.
çok teşekkür ederim.

Araç ihalesi - 2. ihale - muhammen bedel 145.000,00  - ihale başlangıç bedeli 73.500,00

  • araç yediemin deposunda, ben gidip bu aracı görmek istiyorum diyip görebilir miyim? herhangi bir ücreti var mı orada araç görmenin?
  • Yanımda bir usta götürüp aracı yedieminde inceletebilir miyim? böyle bir hakkım var mı?
  • diyelim ki inceletemiyorum veya aracı bir şekilde göremedim, ama ihaleyi kazandıktan sonra aracın ağır hasarlı olduğu veya büyük kazaya karıştığı ortaya çıktı, bu durumda ne gibi haklarım var? burada beni koruyan bir prosedür var mı?
  • 73.500 ile başlayan ihalenin %1 kdvsi var. bu %1 muhammen bedel üzerinden mi yoksa ihalenin nihai tutarı üzerinden mi geçerli?
  • ihaleyi kazanırsam ne  oluyor? bana orada evrak vs bir şey veriyorlar mı? aynı gün ihale bedelini ödeyip işlemleri tamamlayabilir miyim? en azından icra kısmını? yoksa önce ruhsat plaka vs mi yapılıyor?
  • ihaleyi kazanırsak Aracı yedieminden nasıl alıyoruz? oraya araç bekleme bedeli otopark ücreti vs ödeniyor mu ihale bedeli hariç? örneğin 6 aydır orada mesela araç?
  • elden teminat her ihalede verilebiliyor mu?
  • ihalede şöyle bir ibare var bu tam olarak nedir?  belirtilen gün, saat ve aynı yerde 2. artırmanın yapılarak satılacağı; şu kadar ki, artırma bedelinin malın tahmin edilen değerinin %50'sini bulmasının ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından fazla olmasının ve bundan başka paraya çevirme ve payların paylaştırma giderlerini geçmesinin şart olduğu
         mesela ihaleyi ben 75000 ile kazandım diyelim bu ibare beni ilgilendiriyor mu?


Cevap: 


Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

*    Yedieminin size aracı gösterme gibi bir zorunluluğu yoktur. Rica ederseniz belki gösterebilir. 

*    Aracı görmeden veya inceleyemeden aldınız diyelim ve bir kusuru çıktı. Eğer bilirkişi raporunda yazanlardan farklı bir durum çıkarsa itiraz edebilirsiniz. Ama onun dışındakiler için taşıta teklif verdiğinizde var olan ve olabilecek tüm kusurları ile kabul etmiş sayılırsınız. Ama diyelimki aracın motoru için 2000 cc yazmışlar ama aracın üstündeki motor 1600 cc çıkarsa itiraz edebilirsiniz. 

*Kdv ve diğer vergilerini nihai teklif üzerinden ödersiniz. Muhammen bedelin ihale başladıktan sonra bir önemi kalmamaktadır. Muhammen bedel bilirkişiler tarafından belirlenir. İhalenin kaç liradan satışa başlayacağını belirler.

*Aynı gün bedeli ödeseniz bile 7 gün itiraz süresini beklemeniz gerekmektedir. En geç 10 gün içerisinde kalan tutarları ödemeniz gerekmektedir.  Önce aracı teslim alıp daha sonra ruhsat işlemlerine başlıyorsunuz. 

*Satışı yapan birim size bir tescil belgesi düzenliyor. Siz tescil belgenizle yedieminden teslim alıyorsunuz. Otopark ücretlerine siz karışmıyorsunuz. Onlar satış tutarının içinden düşülüp yediemine ödeniyor. Siz ekstra bir ücret ödemeyorsunuz.

*İhalenin satış ilanın da aksi belirtilmediği sürece yanınız da nakit olarak teminatı götürebilirsiniz. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhaleyi ben kazanırsam, geri kalan ücreti ne zaman yatırmalıyım.

İhalede satılan taşınmazların KDV si Nasıl Hesaplanır?

İhaleyi Ben Kazandım. Şimdi Ne Yapacağım?

Muhammen Bedel Nedir? Nasıl Hesalanır? Ne İşe Yarar?

UYAP İhalelerinde Yanlış Teklif Verirsem Ne Olur?

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *