Don Kişot'un yazarı Miguel de Cervantes Saavedra

-Don Kişot'un yazarı Miguel de Cervantes Saavedra'nın (1547-1616) yaşamı başlıbaşına bir romandır. Beş parasız bir doktorun oğlu olan Cervantes, göçebe bir yaşam sürmüş ve askerlik mesleğini seçmiştir.

     1571'de Osmanlı Donanması'nın ağır bir yenilgiye uğradığı İnebahtı Deniz Savaşı'nda sol elini kaybetmiştir. Türkler'e karşı yaptığı diğer birçok savaştan sonra 1575'te İspanya'ya dönerken Osmanlı kadırgası tarafından tutsak alınmıştır. Beş yıl boyunca tutsak kaldığı Cezayir'e götürülmüş, sonunda İspanya'ya dönebilmiştir. Yoksullara yardım işinde görev almış, ancak kendisine güvenilememiş ve iki kez zimmetine para geçirme suçundan tutuklanmıştır.

    Сervantes, kişi olarak Don Kişot'a kesinlikle benzemez. O, ideallerinden oluşan özel bir dünyada yaşayan becerikli biridir. Cervantes, romanının başlangıcında yaptığı açıklamada "Şövalyemizin (Don Kişot) boş zamanlarında, yani yılın sonuna doğru şövalye kitapları okuduğunu bilmekte yarar vardır..." der. "O, kitaplarda gördüğü her şeyin, şaşkınlık veren şeylerin, kavgaların, savaşların, vuruşma çağrılarının, çapkınlıkların, aşkların, acıların ve diğer inanılmaz aşırılıkların hayalleriyle doludur. 

    Bu keşifler ve hayaller zinciri, düşüncesinde öylesine yer etmiştir ki, gözünde, dünyada daha gerçek bir öykü yoktur." Konu, bu ilk satırlarla ortaya konulmaktadır: Burada, soyluların canlarının sıkıldığı ve hiçbir ideallerinin olmadığı, artık şövalyelik değerlerinin hasta kafalarda yer bulamadığı bir İspanya söz konusudur

Yorumlar

  1. Bişey sormak istiyorum size iletişim numaranızı alabilir miyim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhaleyi ben kazanırsam, geri kalan ücreti ne zaman yatırmalıyım.

İhalede satılan taşınmazların KDV si Nasıl Hesaplanır?

İhaleyi Ben Kazandım. Şimdi Ne Yapacağım?

UYAP İhalelerinde Yanlış Teklif Verirsem Ne Olur?

Muhammen Bedel Nedir? Nasıl Hesalanır? Ne İşe Yarar?

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *