Uykuda Konuşmak

 Uykuda konuşmak, uyurgezerlik, kısacası uyku esnasında bilinçsizce yapılan bütün hareketler hep ilginç gelmiştir bizlere. Bu tip davranışların altında çoğu kez psikolojik nedenler yatar. Bazılarımız böyle kişilere bizzat rastlamışızdır bazılarımız ise sadece çevremizden duyduklarımızla yetinmişizdir. Ben de uykusunda konuşan birisiyle bir ömür geçirecek şanslı insanlardan biriyim galiba. Tabi ki diğer bir şansım ise bu kişinin uyurgezer olmaması.

Nedir uykuda konuşmak? Daha önce de söylediğim gibi temelinde tamamen psikolojik nedenlerin yattığı; aşırı yorgunluk, aşırı stres, ilaç/uyuşturucu kullanımı, gün içerisinde kafaya çok fazla takılan olaylar neticesinde, kişinin gece uykusunda bilinçsiz bir şekilde konuşmasıdır. Bilinçsiz derken, yani o kişi sabah uyandığında asla o konuşmaları yaptığını hatırlamaz. Kimi zaman birilerine kızar, kimi zaman birileriyle konuşur. Hani Kemal Sunal’ın bir filmi vardı. Kemal Sunal filmde öğretmenlik yapıyordu ve geçim sıkıntısı çektiği için ek işlerde yapmak zorunda kalıyor, kimi zaman limon satarak, kimi zamanda fındık fıstık satarak ek gelir elde ediyordu da, akşam da rüyasında yine sayıklayıp duruyordu. İşte o filmdekini aynısını yaşıyor insanlar. Hatta uykuda konuşanların o kadar tatlı bir özellikleri var ki çok dürüst oluyorlar bu esnada. Eğer bilinçleri sorularınızı duyacak kadar açıksa, onlara istediğiniz soruyu sorabilirsiniz ve emin olun onlar da size dürüstçe cevap vereceklerdir. Böylece merak ettiğiniz her şeyin cevabını öğrenebilirsiniz. Bunu yaparken de onların hiç ama hiç haberleri olmaz.  Yani sabah uyandıklarında hiçbir şey yokmuş gibi davranabilirsiniz.
Uykuda konuşmak tıpta bir hastalık olarak kabul edilmez. Daha doğrusu tedavi gerektiren bir durum olarak nitelenmez. Eğer ki konuşmanın boyutu çığlık atmalara, aniden sıçrayarak uyanmalara neden oluyorsa işte o zaman bir psikoloğa danışmak gerekiyor. Psikolog yardımıyla da düzenli seanslarla bu durumlar atlatılabiliyor. Ama dediğim gibi normal konuşmalar tedavi gerektirmeyen durumlar olduğundan pek üzerinde durulmuyor. Zaten dikkat edildiğinde de anlaşılıyor ki, bu insanlar sürekli değil de, gün içinde stresli bir olay, yada büyük yorgunluklar yaşamışlarsa gece uykularında konuşuyorlar. Her ne kadar bu konuşmalar tedavi gerektirmeseler de uzmanlar uyarıyor “Eğer bir kişi uykusunda konuşuyorsa onu uyandırmadan sakince tekrar yerine yatmasını ve uykusuna devam etmesini sağlayın” diyorlar. Uykuda konuşma problemlerinin çocuklarda görülme oranları yüksek iken yetişkinlerde %5 oranındadır. Ayrıca uykuda konuşmalar 30 saniyelik periyotlarla gerçekleşiyor ve uykunun çok az bir kısmını oluşturuyor. Yakınınızda bu tür insanlar varsa ve onların bu durumları sizi endişelendiriyorsa, artık endişelenecek bir durum yok. Hayatın sıradan faaliyetleri olarak tanımlayabilirsiniz bu davranışlarını. Herkese sağlıklı bir hayat dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İhaleyi ben kazanırsam, geri kalan ücreti ne zaman yatırmalıyım.

İhalede satılan taşınmazların KDV si Nasıl Hesaplanır?

İhaleyi Ben Kazandım. Şimdi Ne Yapacağım?

UYAP İhalelerinde Yanlış Teklif Verirsem Ne Olur?

Muhammen Bedel Nedir? Nasıl Hesalanır? Ne İşe Yarar?

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *